top of page
Foto van schrijverIrena Brandsma

Mindfulness, zweverig gedoe of praktische tool?

Mindfulness wat is dat nou eigenlijk. Het klinkt zweverig hoor ik vaak, is dat wel zo? Als je het mij vraag juist niet. Mindfulness betekent bewust aanwezig zijn in het nu. Je traint je hersenen om aanwezig te zijn in dit moment. Dat klinkt niet zo moeilijk, je bent hier toch al? Toch valt dat voor de meeste zwaar tegen. Zeker in het begin is Mindfulness keihard werken. Je bent zo gewend mee te deinen op de golven van je eigen gedachten stroom dat het niet direct lukt om hiermee te stoppen.


Ga maar eens opletten hoe vaak jij echt in dit moment aanwezig bent. Zelf betrap ik me er vaak op dat ik in gedachten al aan het bedenken ben wat ik hierna ga doen of wat ik nog meer moet en wil doen. Soms herhaal ik gesprekken die al zijn geweest in gedachten en bedenk ik hoe ik dit gesprek beter had kunnen voeren of wat ik eigenlijk had willen zeggen. Of ik scroll wat op mijn telefoon terwijl ik tegelijkertijd met iets anders bezig ben. Herkenbaar?


Al is het rustig om je heen, in je hoofd gebeurt er van alles. Mindfulness helpt je meer rust te krijgen in je hoofd. Door grip te krijgen op je constante gedachtenstroom zul je merken dat je hier zelf een stuk meer invloed op hebt dan je misschien denkt. Je bent niet overgeleverd aan de negatieve gedachten die steeds weer terug keren. Jij krijgt de controle weer terug over je eigen mind.


"Mindfulness helpt je meer rust te krijgen in je hoofd. "

Tijdens Mindfulness beoefening krijg je inzicht in de manier waarop je hersenen werken en hoe vaak dezelfde gedachten worden herhaald. Dit gebeurd onbewust. De stroom aan gedachten blijft onophoudelijk doorgaan. Dit heet de automatisch piloot. Als je in de automatische piloot leeft, loop, rij, eet en spreek je zonder er duidelijk bewust van te zijn waar je bent en wat je aan het doen bent. Je bent gefocust op je doelen en je staat niet stil bij alles wat er om je heen gebeurd en wat er te zien is. Op deze manier kun je een groot deel van je leven missen omdat je de tijd waarin je van dingen geniet, echt opmerkt en aanwezig bent vooruitschuift naar een moment waarop het leven minder hectisch zal zijn. En zeg nou zelf, hoe groot is de kans dat dat snel zal gebeuren?


Doe-modus vs. Zijn-modus

Mindfulness maakt je bewust van de werking van je mind en de automatische piloot. Zodra je bewust bent, heb je een keuze. Je maakt een shift van de doe-modus, waarin je altijd aanstaat en onderweg bent naar het volgende, naar de zijn-modus. Dit wil niet zeggen dat je gedachten verdwijnen, deze zullen altijd op blijven komen. Mindfulness is bewust zijn. Wakker zijn. Aanwezig zijn in het nu. Dit is de zijn-modus. In de zijn-modus kun je intens genieten van het huidige moment zonder in gedachten al ergens anders te zijn. Het doel van Mindfulness is niet om je gedachten te stoppen. Mindfulness is een tool om je ‘mind’ te trainen.


De basis-techniek is simpel. Je begint met het richten van je aandacht op de ademhaling. Steeds weer richt je jouw focus op het hier en nu. Terug naar je ademhaling. Dit klinkt niet moeilijk. Probeer het maar eens een paar minuten.


Ga ergens even rustig zitten. Zorg dat je comfortabel zit maar wel rechtop zit in een alerte houding. Eventueel kun je een timer zetten op 10 minuten. Sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Merk op waar je de ademhaling het best voelt. Misschien is dit bij je neus, je borst, je middenrif of je onderbuik. Merk het op maar probeer er niks aan te veranderen. Merk ook op of je ademhaling snel, langzaam, regelmatig of onregelmatig is. Probeer ook hier niks aan te veranderen. Blijf je ademhaling volgen. Als je gedachten afdwalen zie dit dan niet als falen maar richt je aandacht gewoon weer op je ademhaling.

Vind je het fijn om hierin begeleid te worden? Onder het kopje gratis staan enkele audiobestanden die je hiervoor kunt gebruiken. www.mooncare.nl/gratis


Dat is hard werken. De naam zegt het al ‘Mindfulness training’. Het gaat niet vanzelf. Dat wekt weerstand op en nodigt uit om de handdoek in de ring te gooien. Ik raad je aan om niet zo snel op te geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je 8 weken lang dagelijks Mindfulness beoefent dit de structuur van je hersenen veranderd. Je zult aantoonbaar minder stress ervaren, beter slapen, je concentratie verbeteren en in staat zijn je emoties beter te reguleren.


Mindfulness maakt gebruik van verschillende meditaties en bewustzijnsoefeningen. De ademhaling is meestal je anker. Zodra je afdwaalt breng je de aandacht weer terug in je lichaam, naar je ademhaling. Na enige oefening leer je om je eigen gedachten te onderzoeken. Je begint op te merken dat niet alle gedachten helpend zijn en dat veel van je gedachten steeds weer terug komen. Dit verhoogde bewustzijn helpt je uiteindelijk om andere keuzes te maken die beter zijn voor je gemoedstoestand. Het enige doel is om Mindful te zijn, aanwezig te zijn. Het doel van Mindfulness is niet om geen gedachten meer te hebben, deze zullen zich altijd in meer of mindere mate aan blijven dienen. Het doel is om uit de automatische piloot te stappen en van de doe-modus te schakelen naar de zijn-modus. Een staat van bewustzijn waarin je bewust aanwezig bent en in staat bent om te kiezen voor helpende gedachten. Je wordt niet meer meegevoerd in onbewuste negatieve gedachtenpratronen.



Buddha was asked "what have you gained from meditation?" He replied "nothing!" However let me tell you what I have lost: anger, anxiety, depression, insecurity, fear of old age and death."

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page